Super Saftig Saffran och Apelsin Kaka

Vad är mer jul än saffran?
Men man måste ju få smygstarta lite och testa sig fram till dom absolut godaste recepten.
En av mina absoluta favoriter är denna mjuka kakan som jag smaksätter på så många olika vis.
Hemligheten är att inget eller bara en liten del av smöret smälts.
Jag kommer dela med mig av fler varianter snart!
 
Du behöver:
 
5 1/2 dl mjöl 
2 tsk bakpulver
140 g smör 
2 1/5 dl socker 
skalet av en halv apelsin 
2 ägg 
2 1/3 dl mjölk 
2 msk apelsin saft 
1 paket saffran
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Värm upp apelsinsaften precis så den kokar och tillsätt saffran.
Ställ sen i kylen så den får svalna helt.
Detta är för du ska få ut så mycket smak som möjligt. 
Om du inte vill eller inte har tid så går det bra att blanda saffraen med smöret men du mister en del färg och smak.
Vispa smör, socker och apelsinskal till en ljus massa. 
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop ordentligt i mellan.
I en separat skål blanda ihop mjöl och bakpulver.
I ytterligare en skål blanda mjölken med apelsinsaften, när du gör detta kommer mjölken förmodligen att skära sig men det är helt okej.
Vispa ner lite åt gången från varje skål ner i smör blandningen, börja med mjölmixen.
När allt är ihop vispat smörj en form och häll över, du kommer ha en ganska tjock smet den blir absolut inte som en vanlig sockerkaks smet!
 Grädda ca 45-55 min i mitten av ugnen.
 
 
Dekorera gärna med lite florocker eller gör en glasyr och ringla över
 
 
Jätte vacket att dekorera med rivet apelsinskal ovan på
 
 
Vad är era favorit/kan inte leva utan smaker till jul?
 
 

Saffran och Apelsin Biskvier

Nu är det två månader kvar till jul.
Jag kan inte riktigt fatta att det bara är två månader men samtidigt så känns det inte helt 
kontigt med tanke på det mindre roliga vädret.
I alla fall så är det dax för mig att börja planera för julens alla kakor och tillbehör. 
Så här kommer mitt första tips av många.
 
Du behöver 
1 apelsin 
1 pkt saffran 
200 gram mandelmassa
1 ägg
200 g smör 
2 dl florsocker
200 gram smält mörk choklad
 
Pressa apelsinen och mät upp 1/4 dl + 1 msk saft.
Koka upp i en liten kastrull och tillsätt saffranen.
Ställ undan och låt svalna undet tiden resten förbereds.
 
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan på det grövsta av ett rivjärn och riv även skalet av halva apelsinen över.
Tillsätt 1 äggvita och vispa ihop snabbt till en jämn smet.
Spara gulan!
Spritsa ut små rundningar på ett bakplåtpapper och grädda ca 12 min.
Låt bottnarna svalna helt.
 
Smörkräm:
Vispa smöret i ca 5 min med elvisp, det ska vara fluffigt och vitt.
Tillsätt apelsinsaftensom har svalnat helt, riv ner resterande av apelsinskalet, ägg gulan och florsockert.
Vipsa ihop snabbt.
Bred smörkrämen på den platta sidan av botten och forma smörkrämen toppig. 
När alla biskvierna är klara så kyl dom undertiden som du smälter chokladen.
Det går bra att smälta chokladen över vattenbad eller i micron. 
Gör du det i micron kör intervaller på max 20 sek och ta sen ut och rör om.
Detta är för att minimera risken att bränna chokladen.
Doppa biskviernas topp i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller fat.
 
 
 
Man kan dekorera dom hur man vill 
 
 
Jag valde att ringla lite ljus choklad över mina för jag hade det över efter ett annat projekt
 
 
Fyllningen blir helt underbart gul tack vare saffranen.
 
 
Ett absolut måste till vår advent och julfika i alla fall!
Har ni några tips på måsten till julfikat?
 
 

Veganska Bountys med Blåbärs Pulver

Jag gjorde dessa för ett tag sedan och det blev utan tvekan en favorit hos alla hemma hos oss. 
Man kan välja att göra dom helt veganska eller inte. 
Allt beror på choklade.
Jag köpte en jätte god vegansk choklad på coop mest av ren nyfikenhet.
 
Du behöver:

1 konservburk kokosmjölk

5 msk sirap

4 msk kokosolja

2 msk blåbärspulver

5 dl riven kokos 

200 g choklad

Häll upp kokosmjölk, sirap och kokosolja i en kastrull.

Koka upp på låg värme tills allt gått samman.

Ta av värmen, tillsätt kokos och blåbärspulver.

Tryck ut i en form som är ca 20x20 cm stor och frys ca 2-3 timmar.

Ta ut och dela i minder delar. 

Smält chokladen och doppa kokosbitarna. 

Låt stelna på bakplåtspapper och njut sen av underbara "nyttiga" godisbitar!

 

 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg