Chokladpaj med Färska Hallon

Jag älskar möllan!
En hel låda med hallon, 12 askar för 40 kronor!
Så då fick det ju bli en paj där hallonen är stjärnan och vad är godare till hallon än choklad?
 
 
 Pajskal
120 g mjöl 
100 g florsocker 
1 krm salt 
1 msk grädde 
50 g kakao 
110 g smör 
1 ägg gula
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt kallt smör i mindre bitar, ägg och grädde.
Arbeta ihop till en deg förhand eller med hjälp av visp.
Kyl degen minst 30 min och fyll sen pajformen.
Detta receptet räcker till en rektangulär form, har du en rund hade jag gjort dubbel satts av degen.
Grädda ca 15 min.
 
 
Fyllning 
120 g mandelmjöl 
75 g socker 
1 ägg 
3 rutor lindt mörk choklad (30 g valfri choklad)
2 msk smör 
 
Blanda ihop socker och mandelmjöl.
Smält smöret och låt det bli gyllenbrunt.
Lägg i chokladen, låt det smälta ihop och häll över dom torra ingredienserna.
Tillsätt ägget, rör ihop allt till en jämn smet och fyll pajskalet.
Grädda ca 20 min till.
 
Låt svalna helt och toppa sen med hallon, choklad flagor och myntablad.
 
 
 
 
Botten är så underbart frasig 
 
 
 
Servera med lite chokladsås ringlad över kakan
 
 
 

Ananas och Fläder sylt

Har en son som älskar flädersaft så det blev kokt typ 9 flaskor av det!
Men så hade jag en ananas hemma också så jag passa på att koka en anorlunda sylt.
 
1 ananas 
1 påse gul melantin 
2 dl fläderkoncentrat 
 
Skär bort det yttre på ananasen och kör sen i mixern till du har en fin hackad massa.
Om du inte har en mixer går det självklart att hacka för hand.
Häll upp i en gryta med tjock botten och häll över flädersaften.
Låt små koka ca 10 min.
Häll sen över melantinet och koka upp.
Fyll rena burkar och låt svalna.
 
 
Sylten är jätte god att ha till kakor, bakning och gröt
 
 
Frisk i smaken men inte för stark
 
 
 

Rabarber och Flädersaft Smaksatt med Vanilj

Har aldrig kokat rabarbersaft innan men det var ju absolut värt det!
Vaniljen gav det lilla extra och dom fina röda rabarberna gav en underbar färg på saften.
Min saft stod bara i kylen i 2 dagar men vill man ha starkare smak kan man låta den stå i upp till 5 dagar innan man häller upp den på flaskor.
 
1 liter fläderblommer
400g rabarber 
7 dl socker 
1liter vatten 
2-3 st lime 
2 tsk citronsyra 
1 vaniljstång 
 
Koka upp vattnet och tillsätt vatten, citronsyra och socker.
Koka upp till en klar vätska.
Skölj fläderblommerna och klipp bort dom grövsta stjäkarna.
Skiva limen i tunna skivor, skär rabarberna i mindre bitar, dela vanilstängen på hälften och skrapa ur fröna.
Lägg allt i en stor skål och häll över sockerlagen.
Låt stå kallt och mörkt i minst två dagar.
Häll upp på rena flaskor och njut.
 
 
Älskar färgen!
 
 
Det blev en mysig fika på balkongen medans barnen leker på gården mellan skurarna
 
 
Hoppas ni får en fin midsommardag!
 
Visa fler inlägg