Mojito Kaka med Mascarpone Topping

Gjorde alkoholfria mojitos till mig och mamma igår inför en liten
utflykt och där av kom iden till en mojitokaka.
Det är inte så mycket mjöl i så den blev jätte saftig och full av smaker som påminner om mojito.
Mascarponen bryter perfekt med syrligheten i kakan.
Serveras med fördel till mojito drickan.
 
Du behöver:
 
1 citron 
1  lime 
3 ägg 
3 dl mjöl 
3 dl socker 
1 1/2 dl mjölk 
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 kruka mynta (ca 40-50 blad)
125 g smör 
 
Topping:
1 burk mascarponeost 
1 dl florsocker 
1/2 lime 
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv skalet av citronen och limen ner i en skål med mjölken.
Krama ur saften av båda, fin hacka myntan  och tillsätt till mjölken.
Det kan skära sig men det är absolut ingen fara.
Vispa socker och smör mjukt.
Tillsätt äggen och vispa ihop ordentligt.
Vispa nu ner mjöl, bakpulver och mjölkblandningen till en jämn smet.
Häll upp i en brödad eller form med bakplåtspapper.
Grädda ca 25-40 min.
 
Topping:
Vispa ihop saften av en halv lime, mascarponen och florsocker snabbt.
Bred ut över kakan och dekorera efter tycke.
Låt kakan svalna helt innan du tar på toppingen!
 
 
Det blir en ganska kompakt smet som sen resulterar i en väldigt saftig kaka
 
 
Testa kakan med en pinne innan du tar ut den är ugnen, alla ugnar gräddar olika 
 
 
Spara några toppar på mynta plantan att dekorera med
 
 
 
 
 

Kardemumma Kaka med Kokosgrädde

En super enkel kaka som man slänger ihop snabbt men som smakar underbart.
Den är mjuk och saftig trots sin kompakta form.
En absolut favorit här hemma till eftermiddags kaffet, både med och utan grädde!
Det bästa är att om det skulle bli något över så kan man köra det i mixern och
vips så har du att bröda nästa kaka med, super smart.
 
Du behöver 
 
6 dl mjöl 
2 dl socker 
2 dl mjölk 
100 g smör 
2 ägg 
2 tsk kardemumma 
2 1/2 tsk bakpulver 
 
Sätt ugenen på 200 grader.
Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda ordentligt.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Under vispning häll mjölkblandningen över dom torra ingredienserna.
Tillsätt äggen och vispa ihop till en jämn ganska tjock smet.
Den blir inte som sockerkakssmet!
Smörj och bröda önskad form.
Häll upp smeten och grädda ca 20-25 min i ugenen.
Tänk på att alla ugnar är olika så testa med en provsticka först så den tiden passar just din ugn.
 
 
Min kaka blev lite mörk men jag gillar det, vill du ha den lite ljusare så lägg folie över när du är nöjd med färgen
 
 
 
 
Inte helt fel med koksgrädde och jordgubbar till
 
 

Vegansk Het Chili Con Carne

Min syster var på besök hemma i Skåne och hon är så otroligt saknad!

Jag tänker sällan så mycket på vad jag kastar i när jag lagar mat eftersom jag oftast använder vad jag har hemma i skåpen men nu fick jag tänka efter.

Min syster är vegan!

Man inser inte hur mycket som man tror är helt vegitabilsikt som faktiskt inte är det förens man

måste börja läsa på allt!

Men det blev en chilli con carne på soja färs.

Recept:

1 paket sojafärs 

ca 400 gram kokta bönor 

2 burkar krossad tomat 

1 vitlköks klyfta 

2 gula lökar 

1-2 chili frukter

1/2 dl vatten 

1 tsk svartpeppar 

salt efter smak 

Börja med att blötlägga soja färsen efter instruktionerna för det märke du har köpt.

Hacka lök och chili fint.

Stek sojafärsen i olja och tillsätt lök, chili och kryddor.

Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop ca 15 min 

Servera med ris och gärna lite bröd.

Recept på veganskt stekpannebröd hittar du här.

Visa fler inlägg