ÄpplePaj men Vaniljsås

Hade en massa kantstötta äpple hemma som barnen rynka på näsan till när jag tyckte
dom kunde ta det som mellanmål.
Så då fick det ju bli något annat på dom!
Jag börja hacka upp dom i mindre bitar för att göra äpplemos men så tyckte min man att 
äpplepaj lät godare.
Så självklart fick det bli paj.
 
Du behöver 
5-6 äpple 
1 tsk kanel 
1 tsk socker 
 
Pajdeg 
150 g smör 
1 1/2 dl mjöl 
2 dl havregryn 
1 1/2 dl socker 
1 tsk flingsalt 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela äpplena i mindre delar och blanda med socker och kanel.
Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen i en bunke.
Lägg ut äpplena i en form och smula över degen.
Grädda ca 20-25 min 
Vipsa vaniljsås och njut!
 
 
Lika god kall som varm 
 
 
 
 
 
 
 

Frusen Cheesecake med Pepparkakor

Jag är tyvärr ingen finsmakare som uppskattar mögelost på pepparkakor men tänkte att något
roligt måste man ju kunna hitta på med dom!
Så efter lite klurande så tänkte jag på min frusna kiwi cheesecake.
Kan säga att det var super gott att byta ut kiwin mot pepparkakor!
 
Mascarponevisp 
200g mascarponeost 
5 dl vispgrädde 
4 ägg 
3,5 dl socker 
200g pepparkakor
 
Separera äggvitor och gulor men spara båda, vispa vitorna till ett hårt skum och ställ till sidan.
Vispa sen gulor och socker fluffigt, tillsätt mascarponeosten och rör försiktigt ihop.
Och till sist vispas grädden.
Vänd ihop allt till en jämn smet men vispa inte!
Jag väljer att göra det i denna ordningen för jag har bara en skål till min KitchenAid
(Då min underbara man råka välta den andra i golvet så den gick i tusen bitar)
När man vispar äggvitor för det absolut inte vara något fett i skålen för då kommer det inte bli något hårt skum.
Så jag håller den ordningen för då behöver jag inte oroa mig lika mycket för fett rester när jag jag diskar skålen mellan momenten. 
Är ju lat och kör den i diskmaskinen annars.
 
Men nu tillbaka till cheesecaken
Varva krossade pepparkakor och smeten i valfri form och dekorera efter smak.
 Min smet räckte till två små portionsformar för mig och mannen att smyga med en kväll.
Men också till att fylla en pepparkaksburk som ska tas med till min mamma.
 
 
Helt perfekt ta med burk!
 
 
Har ni några tips på andra smaker lämna gärna en kommentar!
 
 
 
 
 
 

Budapestrulle Med En Twist

Blev sugen på en lördags fika med det där extra.
Medans resten av familjen åt frukost så passa jag på att göra en budapestrulle.
Men jag sakna det lilla extra så jag tillsatte lite kaffe och chokladsmak.
 
Marängbotten 
 
6 st äggvitor 
3 dl socker 
40g marzanpulver 
100g fin hackade hasselnötter alt mandel 
1 msk snabbkaffe 
2 msk kakao 
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sen 1/2 dl socker sakta och och upprepa
varannan minut till totalt 3 dl är tillsatt.
Blanda resterande ingredienser i en spearat bunke och vänd sen ner i marängen.
Spritsa ut ca 9-10 längder på en plåt.
Grädda ca 25 min 175 grader.
Låt svalna helt.
 
Fyllning 
1 burk mandariner 
5 dl vispad grädde 
 
Bred ut grädden och sprid ut mandarinerna
 
 
 
Rulla ihop ocj njut!
 
 
Dekorera med någon klick grädde eller ringla lite choklad över, bara fantasin sätter gränser.
 
 
 
Visa fler inlägg