Nyttig Frukost

Bröd är ju inte så jätte nyttigt och jag är själv inte så förtjust i det.
Tycker dock om yoghurt väldigt mycket men det mättar inte riktigt som jag vill.
Så då fick det bli havrekoppar att ha yoghurten i, man kan göra dom precis så små eller stora som man vill ha dom.
Och dom är även barnvänliga då alla mina 3 barn blev helt förtjusta i dom!
 
Du behöver:
 
1 dl honung 
1-2 banan beroende på storlek.
150 g havregryn
 
Börja med att mosa en banan tillsammans med honungen och blanda sen ner grynen.
Om det är för torrt tillsätt mer mosad banan.
Ska likna smeten av chokladbollar.
Låt det stå ca 1 timme i kylen.
 
Fördela smeten i 12 muffins formar alternativt så stora som du vill ha dom.
Tryck ut och upp på kanterna.
Grädda ca en 10-15 min 175 grader.
Tiden kan variera lite pga storlek.
 
När dom svalnat så fyll med din favorit yoghurt, bär eller vad du tycker är godast.
Jag har även gjort dom som platta kakor och då har barnen haft med som i skolan istället för frukt.
 
 
Yoghurt och jordgubbar!
Underbart 
 
 
 

Flätat Bröd Med Fyllning

Jag är ingen person som tycker om bröd speciellt mycket till frukost, för utom stekpannebröd.
Men bröd till maten uppskattar jag väldigt mycket.
Så detta brödet är ungefär som ett vanligt fransbröd fast med en god fyllning som överraskning.
Jag fyllde mitt med hackade oliver och fetaost men här är det bara fantasi och 
smak som sätter gränser.
 
Du behöver 
50 g Jäst 
5 dl Vatten 
0,5 dl Olja 
1 Ägg 
1 tsk Salt 
ca 13 dl Mjöl 
 
Lös upp jästen i rumsvarmt vatten och tillsätt sen resterande ingredienser.
Arbeta ihop till en smidig och följsam deg.
Låt jäsa ca 1 timme i bunken med plast över.
Jag jäser aldrig under handduk då jag har fått lära mig av min mormor att det torkar ut degen.
Så alltid plastfolie över när jag bakar.
 
När det har jäst färdigt så börjar det roliga.
Jag valde att göra mitt bröd i en 5-fläta så jag dela upp degen i 5 delar.
Vill du göra en vanlig fläta så dela upp degen i 6 delar och gör 2 olika flätor.
Rulla degen till långa längder och platta sen ut med en kavel och lägg fyllningen i mitten.
 
 
Knip sen ihop kanterna så det blir som en rund korv igen
 
 
Vänd skarven ner och gör samma med resterande degbitar 
 
 
När alla bitar är klara så är det dax att börja fläta.
Var bara försiktig så inte degen öppnar sig eller går sönder, tänk även på att alltid ha skarven neråt.
När flätan är klar flytta den till en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 45 min till.
Pensla med ägg, krydda om du vill det och sen in i ugnen på 175 grader ca 30 min.
Låt brödet svalna helt innan du skär upp det, gärna på galler.
 
 
 
 
Vad smaksätter du ditt bröd med?
 
Visa fler inlägg