Ramslök, Ramslök och Lite Mer Ramslök

Jag hade turen att få vara ute i skogen med två att av mina underbara barn och min mamna i söndags.
Det var inte så varmt men vi hade mysigt ändå.
Och bäst av allt så fanns det ramslök till överflöd.
Ska man köpa dessa underbara blad så kostar dom ca 560:- kg färska!
Hur sjukt är inte det när vi i vackra skåne kan plocka dom fritt i skogen, man måste dock vara lite försiktig så man inte plockar liljekonvalj då dom är giftiga men mycket lika ramslök.
 
Barnen tyckte det var jätte roligt att plocka och helt plötsligt hade vi 3 papperskassar med oss hem!
Så nu blir det verkligen att ta en funderare på vad jag kan göra med all ramslök.
 
Tips?
 
För er som inte smakat ramslök så är det en blandning va vitlök och gräslök.
Man kan äta både blomma, stjälk och blad.
Absolut värd att prova!
 
 
 

Jätte Cupcake

För många år sedan fick jag en form av min mormor när vi var i danmark men den blev aldrig använd och
hamna långt bak i ett skåp.
Men när vi var på dollarstore sist så såg jag att dom hade en exakt likadan och lusten att
baka i den kom flygandes tillbaka!
Tänkte överraska mina barn med en jätte muffins till efterrät.
Snacka om att dom blev överraskade!
 
 
 
Recept:
330 gram smör 
6 dl mjölk 
7 ägg 
6 dl socker 
3 msk vaniljsocker 
3 dl kako 
5 tsk bakpulver 
8 dl vetemjöl 
 
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Vispa ihop ägg och socker pösigt, tillsätt alla torra ingredienser och häll sist över mjölkblandningen.
Smörj formen noga i alla veck.
Häll upp smeten och grädda ca 30-40 min 175 grader.
Använd en test sticka för att se så kakan är klar.
Låt kakan svalna helt.
 
 
 
Kakan kan behållas som den är eller så häller man glasyr över toppen på kakan.
 
Glasyr:
75 gram smör 
1/2 dl kokt starkt kaffe
1/2 dl kakao 
5 dl florsocker 
 
Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser.
Låt svalana lite.
Placera kakans topp över ett galler så överflödig glasyr kan rina av.
Häll över i omgångar och dekorera med strössel
innan det stelnat helt.
 
 
 
Underbar kaka med super god glasyr 
 
 

Pannkakor för 1 eller 10?

Frukosten hemma hos oss kan vara kaos ibland och helt underbar andra dagar.
Med fyra egna barn och alltid en kompis eller två som sover över så blir det en del matlagning och frukostar.
Men sen helt plötsligt är ingen av barnen hemma, dom är hos kompisar eller hos sin pappa.
Även om det kan kännas tomt så är det ganska skönt att få äta sin måltid utan att någon skriker
- Jag är färdig!
- Oj jag spillde....mycket!
- Kan jag ta den sista?
(fast man inte fått en första själv) 
Men ja det är livet som mamma och jag skulle inte byta det för något i världen!
 
Men tillbaka till pannkakorna.
Receptet är lika enkelt att göra till en, fem eller 20 personer.
 
Grund recept:
1 ägg 
1 dl mjöl 
1 msk smält smör 
1/2 tsk bakpulver  
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 krm salt
1 dl mjölk 
 
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Tillsätt resten och rör ihop till en jämn smet.
Det blir ca 2-3 pankakor på denna sats beroende på hur tjocka du vill ha dom.
 
 
Så vill du tex ha pannkakor för 5 personer så gångar du grundreceptet med fem.
5 ägg 
5 dl mjöl 
5 msk smält smör 
2 1/2 tsk bakpulver 
2 1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 krm salt 
5 dl mjölk 
 
På detta recept får du ca 10-15 pannkakor
 
Jag gillar tunna och krispiga pannkakor medans barnen gillar dom lite tjockare.
 
 
Servera med sirap, honung, färska bär bara fantasin sätter gränser!
 
 
Visa fler inlägg