Saffran och Apelsin Biskvier
Nu är det två månader kvar till jul.
Jag kan inte riktigt fatta att det bara är två månader men samtidigt så känns det inte helt
kontigt med tanke på det mindre roliga vädret.
I alla fall så är det dax för mig att börja planera för julens alla kakor och tillbehör.
Så här kommer mitt första tips av många.
Du behöver
1 apelsin
1 pkt saffran
200 gram mandelmassa
1 ägg
200 g smör
2 dl florsocker
200 gram smält mörk choklad
Pressa apelsinen och mät upp 1/4 dl + 1 msk saft.
Koka upp i en liten kastrull och tillsätt saffranen.
Ställ undan och låt svalna undet tiden resten förbereds.
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan på det grövsta av ett rivjärn och riv även skalet av halva apelsinen över.
Tillsätt 1 äggvita och vispa ihop snabbt till en jämn smet.
Spara gulan!
Spritsa ut små rundningar på ett bakplåtpapper och grädda ca 12 min.
Låt bottnarna svalna helt.
Smörkräm:
Vispa smöret i ca 5 min med elvisp, det ska vara fluffigt och vitt.
Tillsätt apelsinsaftensom har svalnat helt, riv ner resterande av apelsinskalet, ägg gulan och florsockert.
Vipsa ihop snabbt.
Bred smörkrämen på den platta sidan av botten och forma smörkrämen toppig.
När alla biskvierna är klara så kyl dom undertiden som du smälter chokladen.
Det går bra att smälta chokladen över vattenbad eller i micron.
Gör du det i micron kör intervaller på max 20 sek och ta sen ut och rör om.
Detta är för att minimera risken att bränna chokladen.
Doppa biskviernas topp i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller fat.

Man kan dekorera dom hur man vill

Jag valde att ringla lite ljus choklad över mina för jag hade det över efter ett annat projekt

Fyllningen blir helt underbart gul tack vare saffranen.

Ett absolut måste till vår advent och julfika i alla fall!
Har ni några tips på måsten till julfikat?